Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16827
Title: | Aplicabilidade do cupuaçu (Theobroma gramdiflorum (Willd. ex spreng.) schum.) em produtos e subprodutos processados |
Authors: | SILVA, Lenice Soares da |
Advisor: | PIERRE, Fernanda Cristina |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Cupuaçu;Produtos |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | 112 |
Citation: | SILVA, Lenice Soares da. Aplicabilidade do cupuaçu (Theobroma gramdiflorum (Willd. ex spreng.) schum.) em produtos e subprodutos processados, 2019. Artigo científico (Curso Superior de Tecnologia em Agronegócio) - Faculdade de Tecnologia de Botucatu, 2019. |
Abstract: | O cupuaçu ((Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) Schum) é um fruto nativo da região amazônica que
apresenta grande potencial econômico, comercial e social para pequenos e médios produtores da região norte. Sua
importância é evidenciada pelo seu amplo mercado consumidor, por produzir diferentes tipos de produtos com
diversas finalidades. Sendo desde a exploração comum, polpa do fruto, até outros tipos de derivados igualmente
importantes como, cosméticos, fármaco, ração animal, entre outros. Neste contexto, por meio de revisão
bibliográfica, este trabalho teve o propósito de informar as possibilidades de utilização de todas as partes do fruto
(polpa, semente e casca) e sua ampla capacidade para gerar renda aos produtores e emprego para moradores da
região, além da contribuição com o meio ambiente por não deixar resíduos. Através desse projeto analisou-se a
aplicabilidade do cupuaçu em produtos e subprodutos processados e verificou-se a importância desta fruticultura
para o agronegócio e como ela afeta a vida das famílias produtoras. Cupuassu (Theobroma grandiflorum (Willd. Ex Spreng.) Schum) is a native fruit of the Amazon region, with great economic, commercial and social potential for small and medium producers in the northern region, whose importance is evidenced by the large consumer market. For the production of different types of products for different purposes. From common exploitation, fruit pulp, to other equally important derivatives, such as cosmetics, medicines, animal feed, among others. In this context, through a literature review, this study aimed to inform the possibilities of using all parts of the fruit (pulp, seed and peel) and its broad capacity to generate income for producers and employment for the region's residents, as well as the contribution to the environment by not leaving waste. Applicability of cupuassu to processed products and byproducts and verified the importance of this fruit crop for agribusiness and how it affects the lives of the producing families. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16827 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
LENICE SOARES DA SILVA.pdf | Aplicabilidade do cupuaçu (Theobroma gramdiflorum (Willd. ex spreng.) schum.) em produtos e subprodutos processados | 290.78 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.