Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/7093
Title: | Viabilidade do cultivo da beterraba branca para produção de etanol, integrada a cultura da cana de açucar |
Other Titles: | Viability of white beet cultivation for ethanol production, integrated with sugar cane culture |
Authors: | BARBOSA, Kaique Mendonça ARAÚJO, Maria Mirana Viana de |
Advisor: | VEREDAS, Ana Carolina Barros de Gennaro |
Other contributor: | PEREIRA, Fernanda Alves Cangerana HERNANDEZ, Francisco del Moral |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Beterraba;Beterraba açucareira |
Issue Date: | 25-Jun-2018 |
Publisher: | 114 |
Citation: | BARBOSA, Kaique Mendonça; ARAUJO, Mariana Miranda Viana. Viabilidade do cultivo da beterraba branca para produção de etanol, integrada a cultura da cana de açúcar.2018. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Tecnologia em Eventos)- Faculdade de Tecnologia Deputado Ary Fossen, Jundiaí, 2018. |
Abstract: | A diversificação da matriz energética mundial é imprescindível para o mundo e
principalmente para países como o Brasil, que possuem grande potencial para a
energia renovável, em especial a chamada bioeletricidade proveniente da biomassa.
O etanol é o biocombustível mais utilizado no mundo e apresenta características de
custo, matéria prima e fabricação que colocam o Brasil em posição estratégica em
relação ao mercado internacional. Apesar de apresentar o menor custo de produção
do biocombustível por meio do processamento da cana-de-açúcar, o país se depara
com grandes desafios como os impactos trazidos com o avanço da mecanização da
cultura, a eficiência setorial e a expansão das áreas de cultivo. Observando tal cenário,
levantou-se a hipótese da utilização da beterraba branca, principal matéria prima de
produção de etanol no território Europeu e a que mais se aproxima do rendimento
litros/hectare comparado ao da cana, como forma de potencializar a produção do
biocombustível em território nacional. Para isso, foi utilizada a metodologia de
levantamento bibliográfico e documental dos aspectos de cultivo, produção, demanda
energética, custo e consumo de insumos agrícolas da beterraba branca e da cana-deaçúcar, sendo possível a análise da viabilidade ambiental da integração das culturas
estudadas. Assim como a elaboração de propostas de cenários para a aplicação do
objeto de estudo. Observou-se que a possível integração entre as duas culturas
encarará barreiras atreladas aos aspectos econômicos e ambientais, além da
restrição regional devido as características endafoclimáticas, de cultivo e produção
das culturas de interesse. The diversification of the world energy matrix is essential especially for countries as Brazil, which have great potential for renewable energy, in particular the so-called bioelectricity from biomass. Ethanol is the most used biofuel in the world and presents characteristics of cost, raw material and manufacturing that put Brazil in a strategic position in relation to the international market. Although it presents the lowest production cost of biofuel through the processing of sugar cane, the country faces major challenges such as the impacts brought about by the progress of mechanization of the crop, sector efficiency and the expansion of cultivated areas. Noting this context, the hypothesis of this study was raise based of the use of sugar beet, the main raw material for ethanol production in the European territory and the one that is closer to the productivity compared to sugarcane, as a way of boosting the production of biofuel in National territory. Therefore, was made a bibliographical and documentary survey of the aspects of cultivation, production, energy demand, cost and consumption of agricultural inputs of white beet and sugar cane, and therewith it was possible to analyze the environmental viability of the integration of the studied crops. As well as the elaboration of proposals of scenarios for the application of the object of study. It was observed that the possible integration between the two cultures will face barriers linked to economic and environmental aspects, besides the regional restriction due to the soil-climatic, cultivation and production of crops of interest. |
URI: | http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/7093 |
Appears in Collections: | Trabalhos de conclusão de curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tecnologiaemgestaoambiental_2018_1_ KAIQUE MENDONÇA BARBOSA_ viabilidade do cultivo da beterraba branca para produção de etanol, integrada a cultura da cana de açucar.pdf Restricted Access | 1.22 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.