Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/6058
Title: Desenvolvimento de kit lanche para adolescentes
Other Titles: Development of snack kit for teenagers
Authors: SANTOS JUNIOR, Adailton dos
OLIVEIRA, Aline Batista
PEREIRA, Camila Costa
DIVINO, Derian Barbosa Prado do Amor
SILVA, Kátia Cristina Lopes da
GOMES, Lilian Cipriano
Advisor: SOUZA, Suelen Jorge de
FREITAS, Angélica Marques de Pina
type of document: Monografia
Keywords: Adolescentes;Alimentação;Fibras na dieta;Guias;Nutrientes
Issue Date: 2017
Publisher: 238
Citation: SANTOS JUNIOR, Adailton; OLIVEIRA, Aline Batista; PEREIRA, Camila Costa; DIVINO, Derian Barbosa Prado do Amor; SILVA, Kátia Cristina Lopes da; GOMES, Lilian Cipriano. Desenvolvimento de Kit lanche para adolescentes, 2017. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Nutrição Dietética) - Escola Técnica Estadual ETEC Irmã Agostina (Jardim Satélite - São Paulo), São Paulo, 2017.
Abstract: Introdução: A alimentação na adolescência é um assunto muito importante, já que a alimentação pode refletir no estilo de vida futura do público em questão. Objetivos: O seguinte trabalho tem como objetivo criar um kit de alimentação para adolescentes, sendo este constituído por um alimento doce, um salgado e uma bebida, garantindo nas preparações uma maior oferta de nutrientes e fibras, e também uma menor concentração de calorias e gorduras. Metodologia: Estas foram elaboradas tendo como modelo o Guia Alimentar para a População Brasileira, de forma a se encaixarem no dia-a-dia dos escolares, já que os mesmos acabam optando por uma alimentação mais rápida e de fácil acesso. O Kit também oferece o mais próximo do paladar habitual do adolescente, ou seja, ele contém as características sensoriais próximas aos dos alimentos diariamente consumidos. Conclusão: Por fim, após a elaboração do produto, o mesmo foi aplicado numa escola pública no Extremo Sul de São Paulo para indivíduos da faixa etária escolhida, e realizados testes de aceitação, obtendo resultados positivos em relação ao sabor, aroma e textura.
Introduction: The alimentation in adolescence is a very important subject, since the food may reflect in the future lifestyle of the public in question. Objectives: The purpose of the following work is to create a selection of healthy foods made especially for young people. It consists of sweet and salty food along with a special drink that ensures a greater supply of nutrients and fibers; all of that at the same time it offers no considerable amount of calories and fat overall. Methodology: The preparation involves this selection was elaborated considering and respecting the rules and standards of the “Guia Alimentar Para a População Brasileira” (“Food guide for the Brazilian population”), in order to fit into the daily of the students, since most of them tend to prefer having a more accessible and faster meal. The Kit also offers the closest experience to the habitual taste of the teenager; it contains most of the sensory characteristics to the teen’s habitual taste. Conclusion: Finally, after the elaboration of the product, it was tested on a public school in the Extreme South of São Paulo City with individuals of the chosen age group, and after a few acceptance tests were performed, positive results were obtained regarding taste, flavor and texture.
URI: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/6058
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Desenvolvimento de kit lanche para adolescentes.pdf
  Restricted Access
1.25 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.