Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23839
Title: Produção no negro de fuma orgânico a partir do bagaço da cana-de-açúcar.
Other Titles: Production of organic carbon black from sugar cane bagasse.
Authors: PADILHA, Carla da Silva
SILVA, Denis Queiroz
BORGES, Thays Teixeira
CORRÊA, Victor Hugo
Advisor: TROLEZI, Ligia Maria
type of document: Monografia
Keywords: Fumo;Processos de fabricação;Cana-de-açúcar;Bagaços
Issue Date: Jul-2016
Publisher: 138
Citation: PADILHA, Carla da Silva; SILVA, Denis Queiroz; BORGES, Thays Teixeira; CORRÊA, Victor Hugo, 2016. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Açúcar e Álcool) - ETEC Professor Armando José Farinazzo, Fernandópolis, 2016.
Abstract: O negro de fumo comercial é um dos 50 produtos químicos mais fabricados do mundo e para sua obtenção é necessário carvão e hidrocarbonetos, que são extraídos do petróleo. A partir da queima de bagaço da cana-de-açúcar, ocorre a liberação de fuligem e estudos comprovam que é possível a fabricação de negro de fumo orgânico por meio desse resíduo. Com a coleta da fuligem tentou-se utilizá-la para múltiplos fins, como produção de tinta de carimbo, de grafite para lápis e em pó.
Commercial carbon black is one of the 50 most manufactured chemicals in the world. world and to obtain it requires coal and hydrocarbons, which are extracted from petroleum. From the burning of sugarcane bagasse, the release of soot and studies prove that it is possible to manufacture carbon black organic smoke through this residue. By collecting the soot, an attempt was made to use it for multiple purposes, such as the production of stamp ink, pencil graphite and other dust.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23839
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PRODUÇÃO DE NEGRO DE FUMO ORGÂNICO A PARTIR DA QUEIMA DO BAGAÇO DE CANA-DE-AÇÚCAR.pdf
  Restricted Access
1.01 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.