Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19759
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | SILVA, Maria do Socorro Sousa da | - |
dc.contributor.author | ASSUNÇÃO, André Luís de | - |
dc.contributor.author | CAJAZEIRO, André Luiz Fontes | - |
dc.contributor.author | COSTA, Gabriel Luiz | - |
dc.contributor.author | CRESPIM, Nicolas Brandão | - |
dc.contributor.author | SOUZA, Rafael Henrique de | - |
dc.date.accessioned | 2024-06-12T19:15:53Z | - |
dc.date.available | 2024-06-12T19:15:53Z | - |
dc.date.issued | 2023-06-22 | - |
dc.identifier.citation | ASSUNÇÃO, André Luís de; CAJAZEIRO, André Luiz Fontes; COSTA, Gabriel Luiz; CRESPIM, Nicolas Brandão; SOUZA, Rafael Henrique de. Atividade antimicrobiana do extrato de folha de goiabeira. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Química) – Etec Júlio de Mesquita, Santo André, 2023. | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19759 | - |
dc.description.abstract | O aumento da ocorrência de microrganismos resistentes exige a busca por novas alternativas de tratamento. Nesse contexto, diversos estudos envolvendo a goiabeira (Psidium Guajava L.) constataram suas propriedades antimicrobianas. Este artigo avaliou extratos alcoólicos e aquosos usando folha e semente contra a bactéria Escherichia coli (E. coli). Foram feitos testes de disco-difusão em meio de cultura inoculado com E. coli para avaliar a atividade inibitória. Os extratos alcoólicos produziram zonas de inibição maiores que as obtidas pelos aquosos. | pt_BR |
dc.description.abstract | Abstract: The extensive use of antibiotics has been increasing the occurrence of resistant microorganisms. As a result, the search for new treatment alternatives has become necessary. In this context, studies with extracts from the guava tree (Psidium guajava L.) have found antimicrobial properties. This article evaluated alcoholic and aqueous extracts from leaves and seeds against the bacteria Escherichia coli (E. coli). Disk diffusion tests were conducted on a culture medium inoculated with E. coli to assess inhibitory activity. The alcoholic extracts produced larger inhibition zones compared to the aqueous extracts. | pt_BR |
dc.description.sponsorship | Curso Técnico em Química | pt_BR |
dc.language.iso | pt_BR | pt_BR |
dc.publisher | 014 | pt_BR |
dc.subject | Química | pt_BR |
dc.subject | Goiaba | pt_BR |
dc.subject | Sementes | pt_BR |
dc.subject | Bactericidas | pt_BR |
dc.subject.other | Produção Industrial | pt_BR |
dc.title | Atividade antimicrobiana do extrato de folha de goiabeira | pt_BR |
dc.type | Artigo científico | pt_BR |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ATIVIDADE ANTIMICROBIANA DO EXTRATO DE FOLHA DE GOIABEIRA.pdf Restricted Access | 419.41 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.