Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/17895
Title: | Formicida orgânico a base de cravo da índia (caryophyllus aromaticus) e vinagre branco no controle das formigas lava pés (solenopsis saevissima). |
Other Titles: | Organic anticide based on cloves (caryophyllus aromaticus) and white vinegar to control fire ants (solenopsis saevissima). |
Authors: | PAULA, Ana Flávia Fabris de TIMPORINI, Camilli Mingorance SANTOS, Eduardo Pereira dos FERREIRA, Júlia Eduarda Santos |
Advisor: | LIMA, Alex de |
Other contributor: | DEL GROSSI, Ricardo Henrique TORELLI, Adriana Cristina Tonya Borges LIMA, Alex de |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Vinagre;Inseticidas orgânicos;Controle de pragas |
Issue Date: | Dec-2023 |
Publisher: | 138 |
Citation: | PAULA, Ana Flávia Fabris de; TIMPORINI, Camilli Mingorance; SANTOS, Eduardo Pereira dos; FERREIRA, Júlia Eduarda Santos, 2023. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Química) - ETEC Professor Armando José Farinazzo, Fernandópolis, 2023. |
Abstract: | A química desempenha um papel fundamental em nossas vidas e está
frequentemente presente em nosso cotidiano, abrangendo diversas áreas (ZUCCO,
2012). Este estudo se concentra em solucionar os desafios associados ao uso de
formicidas orgânicos no combate às formigas-lava-pés (Solenopsis saevíssima), visando
reduzir os danos causados por essas pragas, em contraste com os impactos
ambientais causados por formicidas sintéticos. Nesse sentido, o objetivo deste
trabalho é avaliar a eficácia de um formicida elaborado a partir de ingredientes
naturais, especificamente o óleo essencial de cravo-da-índia (Syzygium aromaticum)
e o ácido acético encontrado no vinagre, no controle das formigas-lava-pés. Para a
condução dos testes e a montagem dos equipamentos, foi disponibilizado o
laboratório de química da Escola Técnica Estadual de Fernandópolis, enquanto as
formigas foram coletadas na região do campo do Ginásio de Esportes “Beira Rio”, na
cidade de Fernandópolis. Os resultados obtidos demonstram que a combinação do
óleo essencial com o vinagre apresentou maior eficácia do que as soluções isoladas.
Portanto, o formicida composto por óleo essencial e vinagre revelou-se altamente
eficaz, indicando que a produção de um formicida à base desses componentes é uma
alternativa viável e promissora. Chemistry plays a fundamental role in our lives and is frequently encountered in our daily routines, spanning across various domains (ZUCCO, 2012). This study focuses on addressing the challenges associated with the use of organic ant baits in the control of "lava-foot" ants (Solenopsis saevissima), aiming to reduce the harm caused by these pests, in contrast to the environmental impacts associated with synthetic ant baits. In this context, the objective of this work is to evaluate the efficacy of an ant bait composed of natural ingredients, specifically clove essential oil (Syzygium aromaticum) and acetic acid found in vinegar, for the control of fire ants. To carry out the tests and set up the equipment, the chemistry laboratory at the State Technical School of Fernandópolis was made available, while the ants were collected from the Beira Rio field in the city of Fernandópolis.The results obtained demonstrate that the combination of essential oil and vinegar exhibited higher efficacy than the individual solutions. Consequently, the ant bait composed of essential oil and vinegar proved to be highly effective, indicating that the production of an ant bait based on these components is a viable and promising alternative. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/17895 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
FORMICIDA ORGÂNICO A BASE DE CRAVO DA ÍNDIA.pdf | 974.13 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.