Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16753
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPIERRE, Fernanda Cristina-
dc.contributor.authorSILVA, Vanessa Ferreira da-
dc.date.accessioned2024-03-18T22:38:17Z-
dc.date.available2024-03-18T22:38:17Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationSILVA, Vanessa Ferreira da. Análise das boas práticas de fabricação em um laticínio no município de Botucatu, 2016. Artigo científico (Curso Superior de Tecnologia em Agronegócio) - Faculdade de Tecnologia de Botucatu, 2016.pt_BR
dc.identifier.urihttps://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16753-
dc.descriptionThe food industries are increasingly concerned to meet consumer expectations, seeking quality and competitiveness. It is no different in the milk industry, that should follow strictly numerous technical standards for its production have quality, and resulting in quality programs, one of them, the Good Manufacturing Practices (GMP), which are basic requirements for implementation of any quality tool. In this context, this work deals with the Good Manufacturing Practices in a dairy establishment in the state of São Paulo, where the handling is performed biodynamic way, an agricultural production model that does not use chemical fertilizers, poisons, herbicides, genetically modified seeds, antibiotics or hormones, seeking agricultural individuality. Through questionnaire, literature reviews, specific regulations for dairy production, it was realized that the company adopts some criteria of Good Manufacturing Practices, but there is still a lack of top management commitment.pt_BR
dc.description.abstractAs indústrias alimentícias estão cada vez mais preocupadas em atender as expectativas do consumidor, buscando a qualidade e a competitividade. E não é diferente em um laticínio, que deve seguir com rigor inúmeras normas técnicas para que sua produção tenha qualidade, e resultando em programas de qualidade, sendo um deles, as boas práticas de fabricação (BPF), que são requisitos base para a implantação de qualquer ferramenta da qualidade. Neste contexto, este trabalho trata das boas práticas de fabricação em um laticínio, localizado em uma fazenda no interior do estado de São Paulo, onde o manejo é realizado de forma biodinâmica, um modelo agrícola de produção que não utiliza adubos químicos, venenos, herbicidas, sementes transgênicas, antibióticos ou hormônios, buscando a individualidade agrícola. Por meio de questionário, revisões de literatura, regulamentação específica para a produção leiteira, percebeu-se que a empresa adota alguns critérios das boas práticas de fabricação, porém ainda existe a falta de comprometimento da alta direção.pt_BR
dc.description.sponsorshipCurso Superior de Tecnologia em Agronegóciopt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisher112pt_BR
dc.subjectIndústria de laticíniospt_BR
dc.subjectLeitept_BR
dc.subject.otherRecursos Naturaispt_BR
dc.titleAnálise das boas práticas de fabricação em um laticínio no município de Botucatupt_BR
dc.typeArtigo científicopt_BR
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VANESSA FERREIRA DA SILVA.pdf
  Restricted Access
Análise das boas práticas de fabricação em um laticínio no município de Botucatu138.83 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.