Please use this identifier to cite or link to this item: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10194
Title: Produção de refrigerante
Other Titles: Soda production
Authors: BARBOSA, Henrique Fonseca
SILVA, Renaldo Andrade
metadata.dc.contributor.advisor: BARBOSA, Paulo
metadata.dc.contributor.other: BLEZER, Reinaldo
SOUZA, Edivaldo Luis de
BARBOSA, Paulo
metadata.dc.type: Monografia
Keywords: Indústria de bebidas;Bebidas;Emulsificantes
Issue Date: 30-Jun-2022
Publisher: 104
Citation: BARBOSA, Henrique Fonseca, SILVA, Renaldo Andrade. Produção de refrigerante. 2022. 20f. Trabalho de Conclusão de Curso (Técnico em Química). Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza, Escola Técnica Estadual - ETEC Trajano Camargo. Limeira.
Abstract: Á indústria de bebidas no Brasil, é um setor muito importante pois é responsável pela geração de milhares de postos de trabalho, nos últimos anos o Brasil tem se destacado no consumo de cervejas e refrigerantes. Os refrigerantes são bebidas gaseificadas obtidas pela dissolução, em água potável, de suco ou extrato vegetal, e pela adição de açúcar ou edulcorantes. Um componente importante para produção de refrigerantes é a emulsão – mistura de dois líquidos imiscíveis –, é usado na produção de refrigerantes tipo cola, citrus e uva. As emulsões são responsáveis por acrescentar cor, odor, sabor, turbidez para o refrigerante, são também constituídas por antioxidantes, água, agentes emulsificantes e tensoativos, conservantes, acidulantes, corantes hidrossolúveis e lipossolúveis e aromas.
The beverage industry in Brazil is a very important sector because it is responsible for generating thousands of jobs, in recent years Brazil has stood out in the consumption of beer and soft drinks. Soft drinks are carbonated beverages obtained by dissolving juice or plant extracts in drinking water and adding sugar or sweeteners. An important component for the production of soft drinks is the emulsion – a mixture of two immiscible liquids –, it is used in the production of cola, citrus and grape soft drinks. Emulsions are responsible for adding color, odor, flavor, turbidity to the soft drink, they are also made up of antioxidants, water, emulsifying and surfactant agents, preservatives, acidulants, water-soluble and fat-soluble dyes and flavors.
URI: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10194
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6 TCC Final.pdf
  Restricted Access
276.41 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.