Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10194
Title: | Produção de refrigerante |
Other Titles: | Soda production |
Authors: | BARBOSA, Henrique Fonseca SILVA, Renaldo Andrade |
Advisor: | BARBOSA, Paulo |
Other contributor: | BLEZER, Reinaldo SOUZA, Edivaldo Luis de BARBOSA, Paulo |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Indústria de bebidas;Bebidas;Emulsificantes |
Issue Date: | 30-Jun-2022 |
Publisher: | 104 |
Citation: | BARBOSA, Henrique Fonseca, SILVA, Renaldo Andrade. Produção de refrigerante. 2022. 20f. Trabalho de Conclusão de Curso (Técnico em Química). Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza, Escola Técnica Estadual - ETEC Trajano Camargo. Limeira. |
Abstract: | Á indústria de bebidas no Brasil, é um setor muito importante pois é responsável pela
geração de milhares de postos de trabalho, nos últimos anos o Brasil tem se
destacado no consumo de cervejas e refrigerantes. Os refrigerantes são bebidas
gaseificadas obtidas pela dissolução, em água potável, de suco ou extrato vegetal, e
pela adição de açúcar ou edulcorantes. Um componente importante para produção de
refrigerantes é a emulsão – mistura de dois líquidos imiscíveis –, é usado na produção
de refrigerantes tipo cola, citrus e uva. As emulsões são responsáveis por acrescentar
cor, odor, sabor, turbidez para o refrigerante, são também constituídas por
antioxidantes, água, agentes emulsificantes e tensoativos, conservantes, acidulantes,
corantes hidrossolúveis e lipossolúveis e aromas. The beverage industry in Brazil is a very important sector because it is responsible for generating thousands of jobs, in recent years Brazil has stood out in the consumption of beer and soft drinks. Soft drinks are carbonated beverages obtained by dissolving juice or plant extracts in drinking water and adding sugar or sweeteners. An important component for the production of soft drinks is the emulsion – a mixture of two immiscible liquids –, it is used in the production of cola, citrus and grape soft drinks. Emulsions are responsible for adding color, odor, flavor, turbidity to the soft drink, they are also made up of antioxidants, water, emulsifying and surfactant agents, preservatives, acidulants, water-soluble and fat-soluble dyes and flavors. |
URI: | http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10194 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6 TCC Final.pdf Restricted Access | 276.41 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.